Over ons

Studio Brei is het jeugdtheatercollectief van regisseur Anne Maike Mertens, vormgever Bibi Trompetter en jeugdschrijver Malou de Roy van Zuydewijn. Studio Brei zet met veel liefde en energie projecten op waarbij vele handen samen het decor creëren en kinderen worden betrokken in artistiek onderzoek. Op deze manier presenteren ze verhalen die jong en oud aanmoedigen om vragen te stellen.

De eerste voorstellingen van het collectief werden tussen 2012-2014 voor volwassen publiek gemaakt onder leiding van Anne Maike Mertens en Bibi Trompetter in decors die waren gebreid door dames uit Amsterdam-Noord. Met de aantreding van Malou de Roy van Zuydewijn in 2014 focust het collectief zich op jong publiek. Altijd in een decor, installatie of andere bijzondere ervaring waarin samengewerkt wordt met de breiclub. Ook worden er kinderen betrokken in de ontwikkeling van de verhalen en concepten.

Sinds 2017 ontwikkelde Studio Brei zich bij jeugdtheaterproducent Stip theaterproducties. Na het succesvolle Superoma dat speelde in 2017 en 2018, werd in 2019 een vooronderzoek van De Minotaurus (2+) gepresenteerd op Theaterfestival Boulevard. In 2021 was De Minotaurus, een monsterlijk labyrint (6+) te zien: een immersieve speelse theaterervaring voor kinderen vanaf zes jaar. In het maken werd samengewerkt met meer dan 50 kinderen en 170 breiers uit het hele land.

Op dit moment werken Anne Maike en Bibi aan De Amsterdamse Winterstal in samenwerking met de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Anne Maike Mertens studeerde Theater Film en Televisiewetenschappen voordat ze haar weg naar de Toneelschool in Amsterdam vond. Na het afstuderen als theatermaker begon ze met acteur Yannick Noomen het theatercollectief Nineties Productions, waar ze vaak de regie doet. In 2017 won Nineties de BNG nieuwe makers prijs met Untitled, 2017 en in 2019 de publieksprijs met Merkel. Anne Maike is een maker die een voorliefde heeft voor ‘gewoon doen’ en is altijd op zoek naar plekken buiten de gebaande paden van het theater.

Bij Studio Brei doet Anne Maike de regie, waarbij haar voorliefde ligt bij een conceptuele benadering, snelle schakels, muzikaliteit, energie, humor en empowerment. 

Bibi Trompetter studeerde in 2012 af in de richting Scenografie aan de Theaterschool van Amsterdam. Ze werkte als ontwerper voor producties van Theater Utrecht, Frascati VPRO en Studio Her. Daarnaast bedenkt ze vormgevings concepten die zich op het snijvlak van beeldende kunst, theater en storytelling begeven.

Bij Studio Brei brengt ze immersieve ervaringen voor kinderen tot stand met een sterke visuele beeldtaal, altijd geworteld in het verhaal. Bibi werkt daarin nauw samen met de breiclub van Studio Brei.

Malou de Roy van Zuydewijn studeerde in 2010 af aan de schrijfopleiding van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht en schrijft jeugdtheater, kinderboeken en andere teksten voor kinderen. Malou’s hart gaat uit naar het maken voor álle kinderen waardoor zij veel buiten de gebaande paden van het (jeugd)theater te vinden is.

Bij Studio Brei schrijft zij de toneelteksten en verhalen, waar ze op allerlei manieren kinderen bij betrekt. Haar teksten kenmerken zich door rijke fantasie en energie die direct aansluiten op de belevingswereld(en) van het jonge publiek.